Hvilke druer bruges til Cava?

| Macabeo

Macabeo er en af ​​de tre druesorter, der udgør treenigheden Cava, og den mest plantede (35%) inden for oprindelsesbetegnelsen (D.O.) Cava. Druen anses for at have sin oprindelse i Penedés-området, specifikt i Vilafranca. Med store, kompakte klaser er Macabeo-druen ekstremt produktiv og meget robust. Den har fint skind, en lang cyklus, sen modning og producerer let, blomstret vin, blød, elegant og velafbalanceret. Med et moderat sukker- og syreindhold er denne sort også værdsat for sin gode lagringsevne.

 

| Xarel·lo

Xarel·lo er uden tvivl den druesort, som Cava er tættest forbundet med. Sorten anses for at stamme fra Penedés i Catalonien. Xarel·lo har status som områdets mest karakteristiske sort takket være dens brede anvendelse som den næstmest plantede (26%) i hele D.O. Cava. Xarel·lo udgør sammen med druerne Macabeo og Parellada den klassiske Cava coupage. Med mellemstore, løse klaser og tyndt skin, bringer druen struktur og producerer vine med fylde og en karakteristisk smag, der adskiller Cava fra andre mousserende vine fremstillet efter den traditionelle metode. Xarello har desuden et højt indhold af antioxidanten Resveratrol der sammen med en lav ph gør den velegnet til lagring.

 

| Parellada

Parellada er den tredje mest dyrkede druesort (20%) registreret i D.O. Cava. Sorten bruges i Cava frem for alt for at bibringe raffinement og friskhed. Frugten har store klaser, mellemstore druer og tykt skind; knopperne brister tidligt og druerne modnes sent. Sorten har et højt udbytte og er godt tilpasset de mere højtliggende dele af Penedés. Druen producerer vine, der er velstrukturerede, frugtige, elegante med blødhed og balance. Samtidig tilfører dens moderate surhed personlighed til Cava'en, og potentiale for lagring.

 

| Chardonnay

Chardonnays hovedegenskab er dens alsidighed: Denne drue er i stand til at tilpasse sig forskellige typer jord og forhold, og også til forskellige produktionsmetoder. Frugten er rund og kompakt, med fint skind og ensartet frugtkød; Chardonnay knopper tidligt og er en af ​​de sorter, der høstes først. Selvom dette er en international sort af fransk oprindelse, har Chardonnay været godkendt til produktion af Cava siden 1986. Druen har en intens aroma og et godt alkoholindhold; På grund af deres høje andel af sukker høstes Chardonnay-druer normalt tidligt. Dens fremragende syrlighed, sammen med typisk "eksotiske" aromaer, bringer friskhed og elegance til Cava, samt fremragende potentiale for lagring.

 

| Grenache

Grenache er en af ​​de mest udplantede sorter i verden. Denne sort knopper tidligt, men har en lang livscyklus; klaserne er mellemstore og sart kompakte. Frugten, rund med en fin skal, er kendetegnet ved sit høje sukkerindhold og moderate syre. Ud over sin kapacitet til at producere vine med en blød smag og meget frugtagtig aroma, er Grenache også en af ​​de mest udbredte varianter til fremstilling af Cava Rosado (rosé), der bringer noter af røde frugter. Grenache -planten kan leve i mange år, og af denne grund er det relativt nemt at finde Grenache -vinstokke af høj alder.

 

| Subirat Parent

Subirat Parent eller Malvasía som den også kaldes bruges i stigende grad til fremstilling af Dulce og Semi Dulce Cava. Klaserne af denne sort, som knopper og modner tidligt, er kompakte og mellemstore, mens selve druerne er store, runde, tykskallede og rosafarvede. Sorten producerer friske, strukturerede vine med fremragende aromatisk sammensætning, rig på tropiske aromaer, såvel som hvide blomster, roser, melon og urter.

 

| Trepat

Med store, kompakte klaser og tykt skind høstes denne druesort sent. I de senere år har Trepat vist sig at være ideel til fremstilling af Cava Rosado (rosé), som den giver en attraktiv farve og afbalanceret syre. De karakteristiske aromaer af denne sort er røde frugter som jordbær, hindbær og kirsebær, sammen med krydrede noter, der producerer elegante og subtile Cavaer med stærk personlighed.

 

| Pinot Noir

Selvom denne sort er berømt over hele verden, er Pinot Noir den "yngste" drue af D.O. Cava. Sortens anvendelse i Cava Rosado (rosé) blev godkendt i 1998, og siden 2007 har Pinot Noir også været brugt i hvid Cava, kaldet "Blanc de Noir". Med små, kompakte klaser er dens frugter cylindriske med en smuk intens violet farve. Disse druer har en kort vækstcyklus og høstes i middelhavsklimaet altid tidligt. Vinen er frugtig, aromatisk og lav i tanniner, og producerer ekstremt forførende Cavaer. Blandt de øvrige positive egenskaber forbundet med Pinot Noir er evnen til at forbedre skumkronen og holde boblerne i glasset.

Forrige
Forrige

Derfor er Cava fantastisk til grillmad

Næste
Næste

5 årsager til at bobler ikke kun er til særlige lejligheder