Hvad siger størrelsen af bobler egentlig om kvaliteten af din mousserende vin?
Der findes omkring 1 million bobler i et glas cava og mousserende vine er længe blevet bedømt bl.a. på størrelsen af deres bobler. Fine bobler, grove bobler, vedvarende bobler - fra de fineste stjernekastere, siger nogle, kommer der en million nålestik af luft, der giver mere skum eller mousse end et klukkende akvarium….Eller måske er det hele vrøvl.
Ifølge kemi-professor Gérard Liger-Belair ved universitetet i Reims, der har specialiseret sig i bobler i mousserende drikke siger størrelsen af bobler primært noget om vinens alder - ikke dens kvalitet.
Han forklarer, at væksthastigheden af bobler, der stiger op i et vinglas, hænger sammen med mængden af opløst kuldioxid, der findes i vinen. Jo mere kuldioxid, der er opløst i en vin, jo højere væksthastighed, og derfor større bobler. Jo mindre opløst CO2, jo mindre bobler.
Unge mousserende vine rummer ifølge professoren omkring 11 gram CO2 per liter opløst kuldioxid. Under ældningsprocessen, som kan vare flere år, undslipper kuldioxid fra de forseglede flasker, enten gennem proppen eller gennem låget, der bruges til at forsegle flasken. Med andre ord falder mængden af opløst CO2 gradvist over tid.
Det betyder, at du tager proppen af en gammel cava eller mousserende vin, vil boblerne være mindre, simpelthen fordi der er mindre opløst kuldioxid i vinen, uanset vinens iboende kvalitet. "Køber du en flaske mousserende vin af dårlig kvalitet, og glemmer den i din kælder i 10 år, vil boblerne være fine og elegante i dit glas, men vinen vil stadig være udrikkelig," han siger.